Welke boor moet je gebruiken in een bepaalde situatie?

Je wilt lekker zélf aan de slag gaan en zelf aan je huis gaan klussen maar plots sta je voor een dilemma, je moet een gat boren maar je weet niet wat voor een boor je moet gebruiken. Wat nu? Je wilt natuurlijk niet lukraak een boor en bevestigingsmateriaal kopen. Welke boor je moet gebruiken hangt af van een aantal verschillende dingen zoals het materiaal en het doel. Maar hoe weet jij welke boor jij moet gebruiken? Lees nu verder om erachter te komen!

Denk na over het materiaal

Als je een gat wilt boren in hout, metaal of kunststof moet je een ander boortje gebruiken. Elk materiaal vereist zijn eigen soort boor, omdat elk materiaal zijn eigen sterke en zwakke punten heeft. Dit kan ook gezegd worden over de vorm van het gat. Een rond gat vereist een ander soort boor dan een langwerpig gat dat doet. Het is dus belangrijk te weten in wat voor materiaal je boort voor je de optimale soort boor kiest. Bij het werken met staal, bijvoorbeeld, zijn er twee soorten die je kunt gebruiken: een SDS boor of een metselboor. Als je op steen of beton werkt, moet je een metselboor gebruiken. Dit komt omdat het materiaal zelf erg sterk en stevig is, wat betekent dat je meer kracht nodig hebt om het te bewerken. Werk je echter met hout of metaal, dan kun je een SDS boor gebruiken. Een diamantboor met kern kan ook voor dit doel gebruikt worden, maar er zijn enkele nadelen aan het gebruik van een van die boren. Mocht je een steenboor nodig hebben dan kun je steenboren online kopen.

Diamantboren voor harde oppervlakken

Als je een gat wilt boren in harde oppervlakken zoals natuursteen of glasblokken, dan moet je een diamantboor met kern gebruiken . Dit soort materialen is voor geen enkele soort boor, zelfs de krachtigste niet, gemakkelijk te doorboren. Diamanten kernboren bestaan bijna helemaal uit diamant, waardoor ze ontzettend sterk zijn ze dus  de perfecte oplossing zijn voor dit soort materialen.

Wel of geen SDS

Als je een gat in metaal wilt boren, zijn er bepaalde kenmerken die erg belangrijk zijn. Eerst en vooral moet je een SDS boor gebruiken. Deze boren kunnen op metaal gebruikt worden omdat ze wolfraam punten hebben, wat betekent dat ze in staat zijn zelfs de hardste metalen met gemak te penetreren. Je kunt ook kiezen uit verschillende maten, afhankelijk van de dikte die je materiaal na het snijden moet hebben. Wil je echter gaten boren in hout of plastic, dan kun je beter geen SDS boor gebruiken, want die zijn daarvoor te krachtig, en in plaats daarvan kun je beter een meer geschikte soort boor gebruiken, die gebaseerd is op het materiaal waarmee gewerkt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *