Wat is een trilvuller

We hebben het over een apparaat dat deel uitmaakt van een geautomatiseerde aanvoerlijn. Die aanvoerlijn is weer onderdeel van de productieautomatisering. Met productieautomatisering wil een bedrijf aan de ene kant de kosten van de productie omlaagbrengen en aan de andere kant een constante productkwaliteit realiseren. Andere apparaten die voor geautomatiseerde aanvoerlijnen worden gebruikt, zijn onder meer elevatoren, platenvullers, centrifugaalvullers en uiteraard transportbanden. Een centrifugaalvuller lijkt op het apparaat, maar in tegenstelling tot de laatstgenoemde roteert een centrifugaalvuller wel.

Functie

Een trilvuller is voor kleine componenten als bouten, moeren, schroeven, spijkers, o-ringen en dergelijke. Als een bout met het schroefdraad omlaag bij een montagepunt moet aankomen, dan is er een apparaat nodig die daar voor zorg draagt en dat is dit apparaat. De naam doet al vermoeden dat het apparaat een trillende beweging maakt. De componenten die in de trommel van het apparaat terechtkomen worden net zo lang bewogen tot ze in de gewenste positie terechtkomen. Op een component in de juiste positie, heeft het trillen geen effect meer en zal dat de vuller verlaten. Met zogenoemde chicanes worden componenten, die niet de juiste positie hebben aangenomen, weer teruggeworpen voor een ‘herkansing’.

Maatwerk

Een trilvuller koop je niet van de plank. Het is namelijk maatwerk. Een vuller voor bouten zal niet hetzelfde zijn als voor o-ringen. Ook worden deze vullers voor breekbare componenten gebruikt. Dan dient daar bij het ontwerp uiteraard rekening mee te worden gehouden. De vuller zal zo moeten zijn ontworpen, dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Het zal duidelijk zijn dat daar een specialist voor nodig is. Het deel van een apparaat dat de trillende beweging veroorzaakt, kan heel simpel van opzet zijn en door de eenvoud heeft dat een lange levensduur. Dit type vuller draait namelijk niet rond. Het is de vorm van de trommel boven op de aandrijving, waarin de componenten terechtkomen, die in combinatie met de trilbeweging het gezochte resultaat geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *