Wapeningskorf in beton

Wapeningskorven

Net zoals betonijzer worden ook wapeningskorven gebruikt om beton te versterken, een korf wordt veel gebruikt voor korven en funderingen. Een korf van ijzer is gemaakt van betonijzer, vaak worden oude metalen gebruikt voor het vervaardigen ervan. Na het verzamelen van het ijzer wordt het gesorteerd, en door de hoogovens omgesmolten. Er worden rechthoekige lengtes staal van gemaakt die gewalst worden tot rond betonstaal, wel in verschillende diameters. Je kunt dus zeggen dat oude materialen zoals fietsen en auto’s worden hergebruikt. 

Voldoende dekking bij een korf

Wanneer wapeningskorven worden geplaatst voor de fundering, is het belangrijk dat er voldoende dekking van de korf wordt gehanteerd. Dit betekent dat er voldoende beton rondom de korf moet zitten, dit wordt verkregen door gebruik te maken van afstandhouders en aan de onderkant vaak betonnen blokjes waar de korf op staat. Hoeken worden in veel gevallen verstevigd met extra staven betonijzer, dit omdat de hoeken zwaarder belast worden. Op iedere plaats waar verwacht wordt dat er meer druk of trekkrachten optreden moet extra ijzer worden aangebracht.

Wapeningskorven

Verschillende formaten

Grote of kleine bouwwerken moeten worden uitgerust met wapeningskorven, de diameter van de beton ijzeren staven moet worden berekend door de constructeur. Deze kan exact uitrekenen wat er nodig is om alle krachten op te kunnen nemen, vaak zijn er plaatsen in een fundering die extra worden belast. Bijvoorbeeld op de plaats waar kolommen komen te staan waar vloerelementen op rusten, je kunt je voorstellen dat daar meer druk en trekkrachten ontstaan. Op deze manier wordt er zorgvuldig omgegaan met een constructie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *