Waarom het belangrijk is je IT contracten regelmatig te herzien

Contracten zijn een noodzakelijk onderdeel van elk goed functioneren bedrijf en met IT contracten is het niet heel erg veel anders. Toch zullen veel mensen door onwetendheid of naïviteit het contract niet inzien, laat staan herzien nadat het getekend is. Dit is een groot probleem voor veel bedrijven en als je IT partner niet functioneert zoals bijvoorbeeld Thornstein dan moet je oppassen want IT ondernemingen zijn een stuk wispelturiger dan waar contracten oorspronkelijk voor ontworpen waren. Hierin vertel ik je de twee belangrijkste redenen waarom je je IT contracten regelmatig moet herzien. Het is zodat alles bij jou beter werkt dus lees gauw verder.

Tijd is een groot probleem

In contractmanagement is er één ding dat echt belangrijk is als geschreven is voor een project: Je wilt dat het werk gedaan wordt binnen een bepaalde tijd. Er is alleen een klein probleem met IT projecten. Die kunnen soms echt enorm uitlopen. Je hebt bijvoorbeeld al het fiasco van de Nederlandse overheid die extra veel geld moest uitgeven om OV werkende te krijgen en extra lang moest wachten. De overheid was lax en heeft het laten gebeuren. Dat moet je natuurlijk niet doen bij jouw contract. Je kunt echter ook niet gewoon zeggen in het contract dat iets voor een bepaald tijdstip af moet zijn want dit probleem begint met hoe langzaam en snel IT development is en hoe weinig invloed mensen daarop hebben.

Kwaliteit garantie

Ik sprak net over hoe je erop moet letten dat de tijd niet te veel voorbij vliegt tijdens een project maar het contract herzien is ook belangrijk voor kwaliteit garantie. Stel je voor. Je bent een advertentie start-up die geld wil verdienen via het internet en je bedrijf is opgericht rond 2005. Je zoekt alle plekken op waar je mensen kan tracken en targeten met advertenties. Maar het IT bedrijf dat je in 2008 een opdracht heeft gegeven om je software te updaten heeft geen rekening gehouden met de giganten zoals youtube, instagram en social media in het algemeen. Dat kon ook niet wat toen het contract opgesteld werd bestond dat allemaal nog niet zoals we het nu kennen. Dus check de eisen in het contract en kijk of die wel voldoen aan de realiteit van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *