Waarom gebruiken steeds meer mensen een VPN?

gebruik vpn

Het gebruik van een VPN begint steeds meer gemeengoed te worden in Nederland. Computergebruikers door het hele land zien in dat een VPN een goede manier is om van je Internetverbinding gebruik te maken. Daar zijn meerdere redenen voor op te noemen, die we in dit artikel voor je op een rijtje zetten.

Wat is VPN?

Laten we om te beginnen met het beantwoorden van de vraag: wat is VPN? VPN staat voor Virtual Private Network. Dit is een speciaal netwerk dat ervoor zorgt dat jouw verbinding met het Internet helemaal veilig is. Je gaat dan namelijk het Internet op via een verbinding die versleuteld is, zodat anderen geen zicht hebben op jouw dataverkeer. Je bent zodoende anoniemer en kunt je vrijer online begeven, zonder dat wat jij op het Internet doet in de gaten wordt gehouden door externe partijen. Deze vrijheid is een belangrijke reden voor de toenemende populariteit van VPN’s in Nederland. Mensen zitten er niet op te wachten om in de gaten gehouden te worden, maar ook niet om beperkt te worden in de mogelijkheden die ze online hebben.

Maar waarom gebruiken mensen dan zo’n VPN?

Er zijn meerdere redenen te noemen waarom mensen een Virtual Private Network gebruiken. Online vrijheid is voor veel mensen heel belangrijk. Als jij online je ding aan het doen bent, dan wordt de informatie hierover opgeslagen, aan de hand van je IP-adres. Je IP-adres zou je een beetje kunnen vergelijken met een online huisadres. Je maakt gebruik van een uniek nummer, aan de hand waarvan mensen kunnen zien dat jij het bent. Als jij ergens heen surft, dan wordt jouw IP-adres daar opgeslagen. Mensen weten dan dat jij een bepaalde website hebt bezocht, maar ook dat je bepaalde dingen hebt besteld, een filmpje op YouTube hebt bekeken, ga zo maar door. Veel mensen vinden het niet prettig dat ze op deze manier in de gaten worden gehouden. Als je van een VPN gebruik maakt, dan gaat al je dataverkeer via de VPN. Bezoek jij een website, dan ziet deze website het IP-adres van de VPN en niet jouw persoonlijke adres.

Meer redenen om een VPN te gebruiken

Als jij met je smartphone gebruik maakt van een openbare internet verbinding, bijvoorbeeld op een vliegveld of in een bibliotheek, dan loop je de kans dat iemand er met jouw gegevens aan de haal gaat. Deze netwerken zijn over het algemeen namelijk niet super beveiligd. Het is de realiteit dat criminelen hier misbruik van maken. Met een VPN wordt je informatie versleuteld en hoef je jezelf hier zodoende geen zorgen om te maken.

Een VPN helpt jou ook om een site als Google anoniem te gebruiken. Doe je dit niet, dan verzamelt Google een enorme schat aan informatie over jou, die zij dan weer gebruiken om advertentie inkomsten mee binnen te slepen. Google is natuurlijk niet het enige bedrijf dat van dit soort praktijken gebruik maakt.

Waarom nu een VPN?

Het gebruik van een VPN neemt nu steeds meer toe, doordat meer en meer mensen zich zorgen maken over hun online privacy. Dit is ook een reële angst, omdat steeds meer bedrijven en personen misbruik willen maken van jouw gegevens. Met een goede, betrouwbare VPN neemt de kans hierop sterk af. We kunnen je het gebruik van een VPN dan ook van harte aanbevelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *