Voor welke soort fundering kies jij?

Als je een huis gaat bouwen of laat bouwen is een belangrijke stap in je bouwproces de fundering. De fundering zorgt er namelijk voor dat je huis niet gaat verzakken. Met name bij (oudere) huizen is de randstad is er nog wel eens sprake van verkeerde fundering. Het resultaat? Scheuren in gevels en muren of zelfs afgebrokkelde stenen. Iets waarvan je uiteraard hoop dat het jou niet overkomt. Daarom is het kiezen van de juiste soort fundering ontzettend belangrijk. Hoe je deze keuze maakt? Dat lees je hier!

De ondergrond

In Nederland hebben we over het algemeen te maken met twee typen ondergrond. We hebben de kleigrond en de zandgrond. Kleigrond is herkenbaar door zijn gladde en vaste structuur. De gronddeeltjes plakken zich als het ware aan elkaar vast. Ook houdt deze grondsoort zeer goed vocht vast en zal minder snel belopen als het heeft geregend. Doordat de grond echter vocht blijft is het wel van groot belang om een goed werkend drainagesysteem aan te brengen zodat de grond goed in balans blijft. Deze grondsoort vind je voornamelijk in en rondom de randstad. Zandgrond daarentegen is een stuk losser van vorm doordat de gronddeeltjes niet aan elkaar plakken. Het is licht van kleur en zeer stevig als het tegen elkaar is aangedrukt doordat het veel minder goed water tot zich neemt. Bij zandgrond is er dus niet perse een goed werkend drainagesysteem nodig en huizen die op deze ondergrond worden gebouwd zullen ook minder snel verzakken.

De fundering

Dat brengt ons ook meteen bij de verschillende soorten funderingen. Niet iedere fundering zal dus even goed werken op iedere ondergrond. Wil je de juiste fundering voor kleigrond? Dan kan je in eerste instantie het beste kiezen voor palen. Met palen kan je voor deze grondsoort de meest stevige fundering bouwen doordat de fundering niet alleen op de bovenlagen van de grond rust. Boven op de palen wordt meestal nog een toplaag geplaatst met een wapening. De palen en wapening vormen hiermee dan de totale fundering voor je huis. Ga je bouwen op zandgrond? Dan kun je het beste kiezen voor fundering van staal. De meest bekende vormen zijn plaatfundering, strookfundering en poerfundering. Staal is over het algemeen een stuk goedkoper dan palen doordat het direct op de bovenste grondlaag ligt wat dus bij een zandgrond geen problemen zou moeten opleveren.

Houten fundering

Er wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van houten fundering. Dit is echter vaak alleen het geval bij een buitenterras of soortgelijk project en nooit als ondergrond voor een huis.. Met het juiste materiaal en wat montagelijm ga je al een heel eind komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *