Overweeg om te gaan beleggen in plaats van sparen

Heb je geld op de bank staan maar wil je het niet ‘zomaar’ uitgeven aan onnodige dingen? Weet je niet wat je er mee moet doen? Geld op de bank laten staan levert niet veel op, het rentepercentage is ontzettend laag en levert je maar minimale opbrengsten op. Je geld kan je op verschillende manieren beter investeren, bijvoorbeeld door te beleggen. Je geld beleggen kan vervolgens in allerlei verschillende sectoren/elementen. Je kan bijvoorbeeld je geld beleggen in aandelen, crypto, vastgoed etc. Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk dat je dit goed met het geld wat je over hebt, en niet met het geld wat je nodig hebt om van te leven. In deze blog geven je een aantal voorbeelden waar je jouw geld in kan beleggen.

Geld beleggen in crypto

Crypto is een opkomende trend van de afgelopen jaren. Crypto is een soort elektronisch geld. Crypto is alleen virtueel beschikbaar, dit betekent dat er geen fysieke munt of briefgeld is. Met crypto kan je gemakkelijk online betalen zonder dat hier een bank tussen zit. Het is dus een nieuw betaalmiddel. Crypto bestaat uit allerlei verschillende valuta’s. Er is geen vaste eigenaar van deze valuta maar meerdere mensen (die in bezit hiervan zijn) zijn eigenaar. Dit idee komt vanuit het blockchain principe. Met blockchain wil men een veiligere manier van betalen ontwikkelen. Je kan ook beleggen in crypto. Je kan bijvoorbeeld aandeel polkadot kopen via een broker. Deze cryptomunt werd in 2017 gelanceerd en is vervolgens erg populair geworden.

Beleggen in aandelen

Naast cryptovaluta kan je ook investeren in aandelen. Aandelen kan je grofweg opdelen in losse aandelen en in mandjes/indexen met daarin verschillende stukjes aandeel. Binnen losse aandelen zijn vervolgens weer verschillende soorten aandelen. Denk bijvoorbeeld aan groeiaandelen en dividend aandelen. Het risico in het beleggen van aandelen kan je vrijwel zelf bepalen. Het beleggen in een groeiaandeel kan veel risico met zich meebrengen, terwijl het beleggen in een ETF juist minder risico met zich meebrengt. Dit komt omdat een groeiaandeel vaak erg kan verschillen in prijs. Dit komt omdat bepaalde nieuwberichten en jaarcijfers invloed hebben op zo’n aandeel. Een ETF is een mandje met aandelen die allerlei kleine stukje van verschillende bedrijven in hun bezit hebben. Wanneer jij hiervan een aandeel hebt, zal deze een stuk stabieler zijn. Wanneer een bepaald aandeel zakt/stijgt dan heeft dat maar kleine invloed op het volledige ‘mandje’. Hierdoor zal beleggen in ETF’s wat minder risicovol zijn, maar is het rendement ook een stuk lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *