Messing buizen en nog veel meer

Messing is een legering van koper en zink. Het kan lood bevatten en nog andere metalen. Het percentage koper varieert van 63% tot 95%. Zijn hardheid komt van het zink, dat het ook zijn sterkte geeft. Door de toevoeging ervan is messing bovendien goedkoper dan koper. Het koper levert de corrosieweerstand. Graveren en etsen van messing is niet moeilijk. Het metaal is ook goed te verspanen. Het kan veilig worden toepast in producten die gebruikt worden voor consumenten. Messing is bestand tegen hoge temperaturen en is een prima warmtegeleider. Het metaal is goed onderhoudbaar en te hergebruiken.

Vormen

Messing met 63% koper wordt in vormen met dunnere wanden toegepast en is meer geschikt voor buigen en smeden. Messing buizen met lood hebben dikkere wanden en worden vaker gebruikt voor machinale bewerking. De meest bekende vorm van messing is wellicht als ronde buis met diverse diameters, wanddiktes en lengtes. Die met een grotere diameter worden gebruikt in de waterleiding en verwarmingsinstallatie. Maar messing komt ook als vlakke platen, die bijvoorbeeld worden gegraveerd. Aan zichtbare messing buizen kan men een decoratie geven. Dat gecombineerd met de kleur van het materiaal, kunnen messing delen een bijdrage leveren aan de atmosfeer die u zoekt voor in uw huis. Enige andere vormen zijn rechthoekig, driehoekig, zeshoekig, en elk daarvan hol en massief. Ook zijn er messing strips en profielen voor allerlei verschillende toepassingen.

Enige toepassingen

De kleur van messing lijkt op die van goud. Daarom wordt het veel gebruikt voor de afwerking van allerlei producten, zoals met gravures. Verder voor de verfraaiing van onder meer meubels, naamplaatjes en deurknoppen. Buizen met kleine diameters worden wel gebruikt voor lampen. Omdat messing niet roest, is het prima geschikt voor vochtige omstandigheden, zoals voor koppelingen, kranen en kleppen in waterleidingen. Die componenten hebben een lange levensduur. Ook voor bouten, moeren en pakkingen wordt het metaal gebruikt. De zelfsmerende eigenschappen dienen goed voor glijlagers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *