Isoleren en het nut ervan

Comfortabel wonen is iets wat iedereen wel wil hebben, maar toch zijn de meeste huizen in Nederland onvoldoende geïsoleerd. Het isoleren van een huis kan ingewikkeld lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn! In deze blog staat alles over waarom isoleren belangrijk is en wat voor materiaal er kan gebruikt kunnen worden om te isoleren.

Waarom isoleren?

Allereerst even waarom het belangrijk is om het huis te isoleren. Isoleren houdt in dat een huis beschermd wordt van invloeden van buitenaf, zoals warmte, kou en geluid. Het isolatiemateriaal houdt dus de lucht en het geluid buiten, zodat het voor meer comfort zorgt binnenin een huis. Het huis blijft namelijk beter warm, waardoor de kachel minder gestookt hoeft te worden. Dit is weer fijn voor de energierekening, die omlaag zal gaan. Omdat de kachel minder hoog staat, kan goede isolatie milieuvriendelijk worden genoemd. Daarnaast stijgen geïsoleerde huizen in waarde, zodat het voor meer verkocht zou kunnen worden. Isoleren kan soms een beetje duur uitvallen, maar op lange termijn brengt het vele voordelen met zich mee. Hierdoor is het echt een investering.

Wat voor materiaal?

Dan is het nog belangrijk om te weten welk materiaal er gebruikt hoort te worden. Isolatiemateriaal kan ingedeeld worden in twee categorieën: isolatie met minerale wollen en kunststof isolatie. Onder de minerale wollen vallen glaswol en steenwol. Beiden isoleren geluid zeer goed, zijn onbrandbaar, schimmelvrij en waterafstotend. Het verschil zit in het materiaal waar het isolatiemateriaal van is gemaakt. Glaswol bestaat uit lange glasvezels, waardoor het erg licht van gewicht is en flexibel te gebruiken is. Het sluit goed aan op elkaar, zodat er geen valse luchtstromen doorheen kunnen komen. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, waardoor de vezels een stuk korter en brosser zijn dan die van glaswol. Het kan daardoor een hogere druk aan.

Dan is er nog isolatiemateriaal gemaakt van kunststof. Hieronder vallen PIR-, XPS-, en EPS- isolatie. Alle drie zijn gemaakt van cellen in plaats van vezels, zoals de minerale wollen. De celstructuur zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal iets minder geluiddempend en flexibel is dan de minerale wollen.

PIR- isolatie heeft een gesloten structuur en is daarom zo stevig dat er overheen gelopen kan worden. Het materiaal is wel erg licht.  PIR isoleert warmte erg goed, waardoor een woning een fijne temperatuur blijft houden.

XPS- isolatie heeft een gesloten structuur, waardoor het een hoge densiteit heeft en veel druk aankan, net zoals PIR. Daarnaast kan XPS goed tegen vocht, waardoor het gemakkelijk gebruikt kan worden in vochtige omstandigheden. Het verschil tussen PIR en XPS ligt aan het rendement per m2. PIR isoleert iets beter met een dunnere plaat, maar XPS kan beter tegen vocht.

Als laatste binnen de kunststof materialen bestaat er nog EPS- isolatie. EPS is opgebouwd uit korrels, waardoor het materiaal makkelijk te verwerken is. Ook EPS heeft een hoge isolatiewaarde en is ongevoelig voor vocht. Om deze reden wordt EPS vaak gebruikt om daken en plafonds te isoleren.

Om te weten welk isolatiemateriaal perfect is om te gebruiken in welke omstandigheden, is het altijd handig om specificaties op te zoeken en te letten op welke functies het isolatiemateriaal moet hebben.