Hoe werken pneumatische cilinders en pneumatische aandrijvingen?

Giatec

Pneumatische cilinders, of ook wel pneumatische aandrijvingen genoemd, zijn de producten die worden gebruikt om lineaire of roterende bewegingen en kracht te leveren aan geautomatiseerde systemen, machines, naderingssensoren en processen, bijvoorbeeld in industriële toepassingen.

Pneumatische cilinders en actuators zijn een eenvoudige manier om kracht te verkrijgen en nauwkeurige lineaire en roterende bewegingen te genereren. Ze kunnen worden gebruikt in uitdagende omgevingen, zoals extreme temperaturen, zijn licht en vereisen weinig onderhoud> Daarnaast produceren ze over het algemeen minder kracht en een lagere snelheid dan hydraulische of elektrische systemen. Hierdoor blijven ze een kosteneffectief alternatief. Maar hoe werken ze nu precies?

Hoe werken de verschillende soorten cilinders?

Belangrijke componenten van een pneumatische actuator zijn onder meer een eindkap, een zuiger en zuigerstang, een cilinder, een afdichting, een huls en een afdichting. In een eenvoudige schakeling kan een enkelwerkende pneumatische actuator met een knop worden bediend. Wanneer deze knop wordt ingedrukt, beweegt de lucht uit de zuigerstang naar buiten.

Pneumatische systemen gebruiken perslucht om roterende of lineaire mechanische beweging en krachttoepassingen te creëren. De pneumatische actuator zal de perslucht gebruiken om in te werken op een zuiger in de cilinder om de vereiste beweging te creëren, bijvoorbeeld bij klemmen. 

De enkelwerkende pneumatische cilinder

Een enkelwerkende pneumatische cilinder of actuator heeft één poort, waar de lucht binnenkomt en vervolgens de zuiger slechts in één richting duwt. De zuiger wordt dan door een veer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke positie. Deze pneumatische cilinders hebben een beperkte slaglengte en zijn dus handig voor langzamere operaties. Ze verbruiken ook minder lucht, wat zorgt voor een optimale efficiëntie en lagere bedrijfskosten.

Een dubbelwerkende pneumatische actuator

Een dubbelwerkende pneumatische actuator of cilinder heeft twee poorten waarmee druk kan worden uitgeoefend om de zuiger in de tegenovergestelde richting te trekken van de richting die door de eerste poort wordt gecreëerd, ook wel bekend als de inslag werking en uitgaande slag-werking.

Over het algemeen geldt: hoe groter de cilinder, hoe groter de output in termen van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *