Elektrische stoomketels met oog op de toekomst

Elektrische stoomketels

De Nederlandse overheid wil dat grote bedrijven in 2050 geen gebruik meer gaan maken van het Gronings aardgas. Grootverbruikers die afhankelijk zijn van het Gronings aardgas moeten op zoek gaan naar andere alternatieven. Overstappen naar buitenlands gas is moeilijk en niet aantrekkelijk. Je kan geen CO2 besparen en er is een grote mogelijkheid dat de bestaande ketelinstallatie dan aanpassingen nodig heeft. Aangezien er heel veel gaskranen zullen worden dichtgedraaid, is het verstandiger om over te stappen naar een gasloze installatie.

Een gasloze installatie zoals de elektrische stoomketel is daarom een aanwinst voor de toekomst. Stoom wordt in de meeste gevallen opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. De elektrische stoomketels bieden een duurzame en meer groene oplossing. Deze ketels stoten namelijk geen emissie uit. Elektrische stoomketels als een alternatief voor gasgestookte stoomketels omdat duurzaam produceren nu belangrijker is dan ooit in de maatschappij. De markt stelt veel eisen aan de herkomst van energie en consumenten letten op duurzaamheid bij de aankoop van een product.

E-boiler

Er zijn verschillende opties om de stoomketel om te zetten naar een duurzamer en elektrisch alternatief. Er wordt in de meeste gevallen gekeken naar een elektrische boiler als vervanging van een gasketel. Deze boiler verhit het water door het gebruik van elektriciteit. Deze technologie vraagt veel elektrische elementen maar omdat het geen emissie genereert is het een populair alternatief voor grootverbruikers in de industrie. De E-boiler is het meest geschikt voor bedrijven met hele grote ketels en bedrijven die over een eigen stroomnetwerk beschikken, juist omdat de ketel veel energie vereist. Wanneer bedrijven hierin investeren is het mogelijk om een SDE++- subsidie te krijgen.

Elektrische stoomketels

Retrofitten

Een andere optie is retrofitten van een bestaande boiler van een stoomketel. Retrofit wordt regelmatig toegepast bij machines. Onder retrofit verstaat men het aanpassen van machines en onderdelen zodat deze voldoen aan de moderne eisen. In het geval van de boiler wordt deze zo aangepast dat deze op basis van elektriciteit warmte kan generen.

Maar niet alle ketels zijn geschikt voor retrofitten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat alleen de vlampijpketel hier geschikt voor is. Hiernaast heeft de ketel een vermogen van 5 MW nodig om in aanmerking te komen met retrofitting.

Wij van Stoomketels bieden elektrische stoomketels aan voor de kleine en grote industriële stoomvraag. Weet u zelf niet zeker wat het beste bij u past dan kunnen wij meedenken over met name de verduurzaming van uw stoomnetwerk. Veel bedrijven kozen voor een elektrische oplossing. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *