Een graveerfrees, wat is dat en wat kan je ermee

Bij graveren denkt men aan een graveur, die met een scherp instrument handmatig afbeeldingen en/of teksten kerft in een materiaal. Maar er bestaan ook machines. Naast in hout wordt er tevens gegraveerd in kunststoffen en zachte metalen. Voorbeelden van gravures in hout zijn een pictogram voor op een deur en een bordje met een tekst. Met een graveerfrees, die we hieronder bespreken, worden ook randen afgeschuind en groeven gemaakt.

Instrumenten

Het belangrijkste instrument van een traditionele graveur is de grafeersteker. Elektrische instrumenten die voor het graveren worden gebruikt, lopen qua omvang en gewicht uiteen van elektrische grafeerpen tot een industriële freesmachine. Daartussenin zit de handbovenfreesmachine. De elektrische grafeerpen houdt men in hand. Je kent die wellicht wel van het graveren van namen in kampioenschalen en -bekers. De freesmachine wordt doorgaans voor industriële toepassingen gebruikt. In een elektrische graveermachine, en dus ook een handbovenfreesmachine, wordt een graveerfrees geplaatst. Die frees doet het echte werk, terwijl de freesmachine zorgt voor het ronddraaien ervan. Een frees dient te worden gebruikt, die bij het materiaal past dat je wilt gaan bewerken. Dit is niet anders dan bij boortjes. We concentreren ons in dit artikel op de handbovenfreesmachine. Voor de kleine professioneel en serieuze hobbyist komt een dergelijk machine het meest in aanmerking. Een belangrijke eigenschap van een handbovenfreesmachine is dat die nog altijd uit de hand werkt.

Waar op letten

Bij de aankoop van een handbovenfreesmachine gaat het primair om het werk dat je ermee wilt gaan doen, en dan daarvan afgeleid het toerental, de freesdiepte en -diameter, en de veiligheidsvoorzieningen. Behalve het materiaal waarvan de graveerfrees is gemaakt, dient de vorm ervan te zijn afgestemd op de gewenste bewerking, zoals de tophoek. Andere eigenschappen zijn de diameter, de hoogte, de opname, de totale lengte en het aantal snijkoppen. Men zegt niet voor niets ‘goed gereedschap is het halve werk’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *