Zo gebruik je een autohoogwerker op een veilige manier!

Heb jij een bedrijf in de bouw, industrie of een andere soortgelijke sector? En werkt jouw personeel vaak op grote hoogte? Grote kans dat jullie dan gebruikt maken van hoogwerkers. Hoogwerkers zijn handige machine om werkzaamheden op grote hoogte uit te voeren. Niet alleen omdat ze zo hoog kunnen reiken maar ook omdat er verschillende soorten en maten hoogwerkers bestaan. Iedere hoogwerker heeft zo zijn eigen specialisme om het zo maar even te noemen. Werken jullie pas sinds kort met autohoogwerkers en kunnen jullie wel wat tips gebruiken zodat jullie er op een veilige manier mee werken? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Kwaliteit en onderhoud

Een autohoogwerker kopen doe je uiteraard bij een gecertificeerd bedrijf. Op deze manier weet je dat je kwaliteit in huis haalt, dat je garantie hebt en dat je hoogwerker goed onderhouden wordt. Onderhoud is misschien nog wel een van de belangrijkste aspecten wanneer je met dit soort machines werkt. Door intensief gebruik kan er nog wel eens iets slijten of stuk gaan wanneer je machine niet meer naar behoren werkt. Als bedrijf ben je altijd eindverantwoordelijke voor je machines en je wilt het niet op je geweten hebben dat er iets met je medewerkers gebeurt door toedoen van een van je machines omdat deze niet goed onderhouden is. Een kwalitatieve hoogwerker aanschaffen is een maar een hoogwerker goed laten onderhouden is twee.

Vlakke en stevige ondergrond

Ga je met een hoogwerker aan de slag? Dan is het belangrijk dat deze machine op een vlakke ondergrond wordt geplaatst. Je gaat tenslotte de hoogte is dus de juiste drukverdeling is ontzettend belangrijk. Staat de, in dit geval de auto, met hoogwerker op een ongelijke ondergrond? Dan is de kans aanwezig dat je hoogwerker uit balans raakt als deze op grote hoogte aan het werk is met alle gevolgen van dien. Ook de hoogwerker op een onstabiele ondergrond zoals grind of losse stenen zetten is zeker niet aan te raden.

Bevoegd personeel

Niet zomaar iedere werknemer kan en mag met een hoogwerker aan het werk. Hier dienen ze bevoegd voor te zijn. Daarnaast is het ook verplicht om je personeel te voorzien van valbeveiliging en dient er vanaf 25 meter gebruik gemaakt te worden van communicatiemiddelen. Op deze manier kan er gecommuniceerd worden met werknemers die beneden staan en de benodigde instructies kunnen geven. Vanaf deze hoogte is het namelijk lastig alles goed in de gaten te houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *